Vragen en antwoorden BRMO (2024)

Table of Contents
De LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding)-richtlijn BRMO bijzonder resistente micro-organismen (bijzonder resistente micro-organismen) in het kort Voor welke instellingen geldt de LCI-richtlijn BRMO? Voor welke instellingen geldt de LCI-richtlijn BRMO NIET? Waarom is er ook nog een aparte richtlijn voor sommige BRMO, zoals MRSA Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus), XDR Extensive drug resistent (Extensive drug resistent) Extensive drug resisten -Tb tuberculose en resistente gonokokken? Moeten er aanvullende maatregelen genomen worden bij alle BMRO-positieve personen? Aanvullend advies fysiotherapeuten en huisartsen Zijn er voor mantelzorgers aanvullende maatregelen nodig? Moeten huisgenoten/familieleden van een BRMO-positieve persoon aanvullende maatregelen nemen? Is het nodig om huisgenoten/familieleden te screenen op BRMO? Verloopt screening op BRMO via de huisarts of via het ziekenhuis waar de persoon wordt opgenomen? Wie betaalt de screening van een persoon afkomstig uit een zorginstelling waar een uitbraak heerst met BRMO die niet onder controle is? Wat kan de BRMO-positieve persoon zelf doen om verspreiding van BRMO tegen te gaan? Moeten partners van BRM)-positieve personen zich melden voor screening bij opname in het ziekenhuis? Afvalverwerking Wat te doen bij overplaatsing? Zijn BRMO's meldingsplichtig? Wanneer is er contactonderzoek nodig?

De LCI Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding (Landelijke coördinatie infectieziektebestrijding)-richtlijn BRMO bijzonder resistente micro-organismen (bijzonder resistente micro-organismen) in het kort

Voor de BRMO beschreven in de LCI-richtlijn BRMO (Enterobacteriaceae, Stenotrophom*onas maltophilia, Acinetobacterspp species (species)species,Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecium)gelden de algemene voorzorgsmaatregelen op het gebied van handhygiëne, kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen. Alleen in het geval van direct zorgcontact door zorgmedewerkers in de openbare gezondheidszorg bij CPE Carbapenemase-producerende enterobacterales (Carbapenemase-producerende enterobacterales)-positieve of verdachte personen worden aanvullende maatregelen geadviseerd. Huisgenoten/familie hoeven geen maatregelen te nemen.

Voor welke instellingen geldt de LCI-richtlijn BRMO?

  • Instellingen voor kleinschalig wonen waar de medische coördinatie door de huisarts wordt uitgevoerd en die geen onderdeel uitmaken van een grotere instelling voor verzorging van ouderen
  • Huisartspraktijken
  • Thuiszorgorganisaties
  • (Medische) kinderdagcentra
  • Fysiotherapiepraktijken
  • Verloskundigenpraktijken
  • Tandheelkundigenpraktijken
  • Consultatiebureaus
  • Ambulancezorg

Voor welke instellingen geldt de LCI-richtlijn BRMO NIET?

Maatregelen voor zorgmedewerkers in het ziekenhuis zijn beschrevenin deWIP-richtlijnBMRO [ZKH]en worden in deze richtlijn niet behandeld. Maatregelen voor zorgmedewerkers in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen zijn beschrevenWIP-richtlijn BMRO [VWK]en vallen ook buiten deze richtlijn.

Waarom is er ook nog een aparte richtlijn voor sommige BRMO, zoals MRSA Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (Methicilline-resistente Staphylococcus aureus), XDR Extensive drug resistent (Extensive drug resistent) Extensive drug resisten -Tb tuberculose en resistente gonokokken?

Voor de meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSAMethicillin-resistant Staphylococcus aureus) wordt in Nederland sinds 1984 met succes een zogenaamd Search and Destroy-beleid gevoerd. Voor elke zorgsetting is het MRSA-beleid door zowel de WIP Werkgroep Infectiepreventie (Werkgroep Infectiepreventie)Werkgroep Infectiepreventie als de LCILandelijke coördinatie infectieziektebestrijding in aparte richtlijnen vastgelegd. Voor TBC Tuberculose (Tuberculose)tuberculosetuberculose, gonokokken en pneumokokken bestaan ook specifieke richtlijnen van de WIP en de LCI. Deze preventiemaatregelen zijn voor zowel antibioticagevoelige als voor antibioticaresistente varianten hetzelfde.

Moeten er aanvullende maatregelen genomen worden bij alle BMRO-positieve personen?

Er moeten alleen aanvullende maatregelen worden genomen wanneer er sprake is van direct zorgcontact met of het reinigen/desinfecteren toilet/wasgelegenheid van een CPECarbapenamse-producerende enterobacteriaceae-positieve of -verdachte persoon. Bij personen met andere BRMObijzonder resistente micro-organismen’s besproken in deze richtlijn zijn de algemene voorzorgsmaatregelen voldoende.

Aanvullend advies fysiotherapeuten en huisartsen

Indien een zorgverlener zoals een fysiotherapeut of huisarts direct zorgcontact heeft met een CPECarbapenamse-producerende enterobacteriaceae-positieve of -verdachte persoon dienen er aanvullende maatregelen te worden genomen. Dit kan betekenen dat er meer tijd moet worden gepland voor het consult. Bij andere BRMO’s besproken in deze richtlijnen zijn de algemene voorzorgsmaatregelen voldoende.

Zijn er voor mantelzorgers aanvullende maatregelen nodig?

Aanvullende maatregelen zijn alleen nodig als de mantelzorger direct zorgcontact heeft met een CPE-positieve of -verdachte persoon én zelf in de zorg werkt. Anders volstaan de algemene voorzorgsmaatregelen. De aanvullende maatregelen betreffen het wisselen van de kleding waarmee de mantelzorg is uitgevoerd voordat men als professional zorg aan cliënten verleent.

Moeten huisgenoten/familieleden van een BRMO-positieve persoon aanvullende maatregelen nemen?

Nee, het is niet nodig dat huisgenoten/familieleden aanvullende maatregelen nemen. Dit is ook niet nodig voor baby’s, kinderen of zwangeren. De grootste kans op overdracht van BRMO’s is namelijk via intensieve zorgverlening. Er is nog niet gebleken dat huisgenoten/familieleden een verhoogde kans hebben om drager te worden van een BRMO.

Is het nodig om huisgenoten/familieleden te screenen op BRMO?

Nee, het is niet nodig om huisgenoten/familieleden te screenen. Er gelden immers ook geen extra maatregelen als men positief wordt bevonden.

Verloopt screening op BRMO via de huisarts of via het ziekenhuis waar de persoon wordt opgenomen?

Screening wordt door de instelling en de huisarts onderling geregeld.

Wie betaalt de screening van een persoon afkomstig uit een zorginstelling waar een uitbraak heerst met BRMO die niet onder controle is?

Screening is onderdeel van de behandeling en zal worden gedeclareerd bij de ziektekostenverzekeraar.

Wat kan de BRMO-positieve persoon zelf doen om verspreiding van BRMO tegen te gaan?

Het advies is: Pas de gebruikelijke persoonlijke hygiëne toe: wasje dagelijks, trek regelmatig schone kleding aan, zorg voor een schone woonomgeving en was regelmatigje handen.

Moeten partners van BRM)-positieve personen zich melden voor screening bij opname in het ziekenhuis?

In hetbeleid voor ziekenhuizen van de WIPstaat dat personen afkomstig uit een buitenlands ziekenhuis in de afgelopen 2 maanden of afkomstig uit een instelling met een BRMO-uitbraak die nog niet onder controle is, moeten worden gescreend op BRMO. Ziekenhuizen kunnen individueel besluiten om een ruimer screeningsbeleid te hanteren en bijvoorbeeld partners te screenen. Indien dat het geval is, zal het ziekenhuis zelf met het verzoek komen de partner te screenen. Partners van BRMO-positieve personen hoeven zich niet op eigen initiatief te melden bij het ziekenhuis.

Afvalverwerking

Afval kan op de gebruikelijke manier worden afgevoerd.

Wat te doen bij overplaatsing?

De zorgverlener die de BRMO-positieve persoon overdraagt naar een andere instelling, is verantwoordelijk voor een volledige overdracht, zodat ook de instelling of voorziening de juiste maatregelen kan nemen om verspreiding van BRMO’s te voorkomen.

Zijn BRMO's meldingsplichtig?

Als zich in een instelling één of meerdere gevallen met klachten passend bij een infectie veroorzaakt door BRMObijzonder resistente micro-organismen voordoen, kan er sprake zijn van meldingsplicht op basis vanartikel 26 van de Wet publieke gezondheid.

Wanneer is er contactonderzoek nodig?

Omdat zorgmedewerkers een belangrijke rol kunnen spelen bij de verspreiding van CPE, wordt alleen in instellingen een contactonderzoek uitgevoerd onder kamergenoten van de persoon met CPE die ook zorg ontvangen van de zorgverleners. Buiten instellingen hebben zich vooralsnog geen uitbraken met CPE of andere BRMObijzonder resistente micro-organismen voorgedaan en is contactonderzoek daarom niet zinvol.

Vragen en antwoorden BRMO (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 5803

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.